Wednesday 6 January 2016

[Food & Recipe] Fried Pasta with Tuna

Here's sharing a recipe one of my anak-anak's favorites.
 
Now that the new school term already started, I know some working mothers get up really early on school days, preparing lunch for their school-going kids, dishing out curry, gulai, tomyam and the likes. Or do two or three simple dishes. Then they're off to their workplace. Hats off to you ladies!

Saya cuma buatkan bekal anak-anak ke sekolah. And kalau ada lebih, bawak bekal ke office as well.
 
My choice, of course something yang simple and senang. Antaranya yang ini lah....


Garnished with baby tomatoes. Yang mak nya kita letak cili potong sikit.
 
 
Ingredients: -
1. 2 ulas bawang putih - lenyek dan cincang halus
2. 1/2 labu bawang besar - potong dadu
3. 1 tin tuna - toskan airnya (saya guna jenama Ayam Brand, tuna flakes in water)
4. 1 tin sos spaghetti tomato (300gm) - (saya guna jenama Prego yang cendawan)
5. 250gm cawan spirale pasta - rebus dan tos (saya guna jenama San Remo)
6. 3 sudu besar minyak masak
7. 1/2 cawan air
 
- Panaskan minyak.
- Tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu.
- Masukkan sos spaghetti. Biarkan mendidih.
- Masukkan tuna. Kacau sebati. Masukkan pula air dan masak hingga mendidih.
- Tuang spaghetti dan goreng hingga masak.


Tips: Rebus pasta dan toskan pada sebelah malam. So step ni kita tak payah buat waktu pagi. Time consuming.

Tips: Goreng dalam bekas yang sama digunakan merebus pasta. Tak perlu basuh banyak benda.
Ni saya guna inner pot rice-cooker. Bodynya dah rosak, tinggal inner pot saja :-)

 
 Mudah je kan. Anak2 pun boleh buat sendiri.


 

No comments:

Post a Comment