Saturday 16 January 2016

[Bekal] Week 2 Twenty Sixteen

Bekal minggu lepas. Untuk anak-anak bawak ke sekolah dan taska. Tahun ni my elder two sekolah sesi pagi. Sebelum pegi sekolah pagi tu diorang biasanya minum susu atau milo kotak, belum selera nak sarapan. Jadi bawak bekal they can eat during break nanti. True that kat kantin sekolah ada jual makanan as well. Just that I think their likings towards home-prepared food/meal is something that I cherish. Kena put effort sikitlah.

Kalau ada lebih, saya bawak bekal ke ofis. Walaupun ada bekal, normally saya dan suami akan breakfast sama-sama coz itulah masanya untuk berdua-duaan. Whatmore kalau ada topic atau isu yang perlu dibincangkan, tapi tak sesuai untuk diperkatakan kalau anak-anak ada sama.

Ayamas tempura chicken nugget. Apple. Grilled 'ayam petak' with cheese slice sandwich.

'Ayam petak' sebenarnya burger patties yang bentuknya square. Pan fry kejap patties dalam skillet then topped with cheese slice. Grill kejap dalam sandwich maker.
 
 
 







IKEA Beef meatball. Homemade pancake. Pancake tu saya buat 2 jenis, yang biasa dengan banana pancake.

Banana pancake tu.. lepas tuang adunan dalam skillet, terus atur pisang dipotong nipis atas adunan.








Rabu meriah sikit.

Kek Pisang Gula Hangus, Baked Bowties with Potato, gulai ikan patin (reheat jek).

Gulai ikan patin with I made earlier on. Ada lebihan, masukkan dalam fridge. Ni bekal si Kakak ke taska. Kat rumah ni only me and her yang makan patin.
 





Khamis pulak IKEA beef meatball, apple and sausage rolls.
 


 








Jumaat pulak bekal roti. Dah lama betul tak meroti. Alhamdulillah menjadi. Masih tak tau macamana nak bagi soft sampai 2 hari.
 
Dengan doh yang sama (guna 500gm tepung), saya buat dua jenis roti ...
 
Cranberry Cream Cheese buns. Yes, finally, selepas plan asal nak buat last week did not take off.
 
And Nutella buns. I won't do the nutella again! Berlemoih tangan, berlengas dan sewaktu dengannya.

Plus, kids prefer Cranberry Cream Cheese buns lagi.

So Jumaat roti only.











No comments:

Post a Comment