Thursday 12 May 2016

[Food & Recipe] Kari Ayam

Sebetulnya, that was the first time saya masak Kari Ayam. Husband was away on a work trip. He called and tanya what we were having for dinner.
 
So... kari ayam?
Kari ayam makan kat rumah?
Kari ayam yang masak di rumah?

I sent him this photo.
:-)


 
Masakan yang orang lain mungkin pejam mata pun boleh masak kot. Saya? Kena google resepi dulu.. tanya kawan-kawan.

Hasilnya? Alhamdulillah. Anak-anak suka. Budak Benyek initially protes. Sudahnya dia yang mencedok kuah banyak-banyak kat nasi dia. And I'm glad Ah Boy suka juga. I am trying to cut down his NKT (Nasi + Kicap + Telur) intake. Yes, nothing wrong dengan telur, protein what kan. Saya cuma nak variasikan makanan dia. As for Kakak, she has no problem adjusting her tekak, just like her mother yang makan macam-macam hehe.
 
 Ingredients
[1]    1/2 ekor ayam saiz sedang - potong kecil
[2]    Rempah tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih
[3]    5 ulas bawang merah - hiris
[4]    4 ulas bawang putih - hiris
[5]    Halia (sebesar kira-kira ibu jari) - hiris
[6]    2 1/2 sudu besar serbuk kari - tambah sedikit air dan jadikan pes
[7]    3/4 - 1 cawan santan (saya guna santan kotak jenama M&S)
[8]    Garam secukup rasa
[9]    1 sudu the pes asam jawa (saya guna jenama Adabi) - bancuh dengan sedikit air
[9]    3-4 sudu besar minyak masak
[10]  2 1/2 cawan air
[11]  3 biji kentang - potong 4 atau 5

- Panaskan minyak masak dalam kuali atau periuk. Masukkan rempah tumis dan kacau hingga naik bau. Masukkan bawang merah dan bawang putih. Tumis lagi hingga layu dan naik bau.
- Masukkan pes kari. Kacau hingga pecah minyak. Hati-hati supaya tidak hangit.
- Masukkan ayam dan kacau supaya sebati dengan tumisan. Tunggu sehingga ayam keluar airnya sedikit. Masukkan pula kentang.
- Masukkan air dan santan. Biarkan hingga menggelegak seketika.
- Masukkan pula air asam dan garam.
- Didihkan hingga ayam masak dan jika ada kentang, kentangnya empuk.

Bila masak ada guna santan, sila jangan leka dengan benda lain, terutamanya FB atau IG atau wassap :-)  Kalau dibiarkan lama tak dikacau, ada harapan akan berketul-ketul nanti.

Sejak cuti panjang ni, this is the third recipe I tried doing and Alhamdulillah it turned out okay. The other two recipes are Gulai Ikan Patin (Pahang style) and Asam Pedas. I tried doing guna ikan tilapia and then daging tetel. Alhamdulillah menjadi.

Kari ni pulak, makin diperangatkan, makin sedap. And leftover can be frozen. Same goes to Gulai Ikan Patin and Asam Pedas. So sekali masak boleh masak banyak sikit. Some people mungkin lebih suka makan masakanfresh everytime. But I am okay with this reheat thingy :-)



No comments:

Post a Comment